Så handlar du hållbart på nätet

Många gånger så shoppar vi online av bara farten, troligen för att du fick en riktigt bra tidsbegränsad deal eller så var det enklare än att flänga runt i olika butiker för att jämföra pris och krångla. Men det som många inte tänker på är att det fraktas väldigt mycket produkter fram och tillbaka (leverans och eventuell retur) i Sverige. Nu när vi dessutom är 88% av all befolkning inom Norden som handlar online så är det dags att tänka på miljön.

Nog för att det är smidigt, bekvämt, snabbt osv att handla online men det vi kan tänka på är vilka material produkterna vi köper är tillverkade av så att de går att återvinna dom när vi tröttnar på dom (vilket sker relativt snabbt i den värld vi lever i). Som du säkert känner till är plast inte särskilt miljövänligt och även om metall kräver mycket energi för att framställa så går det ändå återanvända genom att smälta ner och göra nya saker med och håller länge. Trä och andra organiska material är klockrena rent miljömässigt. Förutom att välja rätt material så kan du oftast klimatkompensera för frakten direkt i kassan hos de större e-handlarna.

När du t.ex. ska köpa matgrupper online så är det värt att tänka på vad produkten har genomgått för process för att bli slutprodukten. Ofta har matgrupper någon form av beläggning såsom glas, laminat eller behandlat trä. Förutom att laminat inte är särskilt miljövänligt så är inte heller innehållet i en laminatskiva speciellt bra då det är spånskiva som är spån som limmats och pressats ihop. Det som återigen är mest miljövänligt är organiska material med så lite kemiska produkter som möjligt och därmed är vinnaren trämaterial (träskivor) då dom består av stora solida träbitar som limmats (minimalt med lim) ihop.

Så när köplusten väl smyger sig på, ägna en extra tanke åt miljön så kan du sova med gott samvete både efter ordern är lagd och när varan levererats! 🙂

Så handlar du hållbart på nätet